flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День юриста України

08 жовтня 2024, 14:27

День юриста України: історія та значення свята

Щорічно 8 жовтня в Україні відзначають День юриста, професійне свято для юрисконсультів, адвокатів, нотаріусів, суддів, прокурорів та всіх, хто стоїть на сторожі права. Свято було започатковане у 1997 році, коли Президент України підписав відповідний указ.

Дата святкування обрана не випадково. Міністерство юстиції зазначає, що вчені-історики вважають, що у жовтні 1016 року Ярослав Мудрий зіткнувся в битві із Святополком, після чого була написана «Руська Правда», яка увібрала до себе всі найважливіші питання правових відносин Русі та вважається цінним правовим документом Східної Європи часів середньовіччя. Число 8 отримали додаванням цифр того пам’ятного року: 1+0+1+6=8.

Сучасним символом правосуддя є образ богині Феміди, чий меч, терези і пов’язка на очах символізують справедливість, силу та безпристрасність.

З давніх часів ця професія була шанованою і почесною, адже хто як не юристи захищають права і свободи нашого з вами громадянського суспільства. Встановлення справедливості – ось їх мета. Саме від них залежить виконання законів, а отже і існування та правове функціонування держави. Виконуючи свої професійні обов’язки, юрист бере на себе відповідальність за долі багатьох людей, які звернулися до нього за допомогою, і повинен вміти справедливо вирішувати спірні ситуації. День юриста – можливість підтримати працівників цієї важливої професії та дати їм ще раз відчути їхню високу цінність для суспільства.

Колектив ЮЖНОГО МІСЬКОГО СУДУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ щиро вітає всіх, хто стоїть на сторожі права. Бажає невичерпного здоров'я, енергії, оптимізму і сили. Нехай у вашій кар'єрі не буде місця для помилок і поразок, а особисте життя наповниться спокоєм, щастям і любов'ю!